
Project
Hofjessluis

Het College:
​
In dit projectvak werd de opgave gegeven om een ruimtelijke ontwikkeling voor Hillesluis, Rotterdam te maken, waarbij een groei in aantal woningen wordt meegenomen en ook de ruimtelijke kwaliteit van de wijk omhoog zou gaan. De gastdocenten van het vak kwamen vanuit de Academie van de Bouwkunst, waardoor er hogere eisen werden gesteld aan het grafisch ontwerp dan normaal. De doelstelling was om bij elk nieuw ontwerp een sterke verbetering te maken in het grafische element.
![]() Strategiekaart voor nieuwe ruimtelijke ontwikkeling Hillesluis 2020. | ![]() Plankaart Hillesluis 2020. Ingezoomd op centrale weg, meer detail weergegeven. | ![]() Weergave doorsneden en typen optopping voor nieuwe ruimtelijke ontwikkeling Hillesluis 2020. |
---|---|---|
![]() Strategiekaart voor nieuwe ruimtelijke ontwikkeling Hillesluis 2050. | ![]() Plankaart Hillesluis 2050. Ingezoomd op centrale weg, meer detail weergegeven. | ![]() Weergave doorsneden en typen optopping voor nieuwe ruimtelijke ontwikkeling Hillesluis 2050. |
Voor het project had ik een ruimtelijke ontwikkeling gemaakt genaamd 'Hofjessluis', hierbij zouden er optoppingen komen op huidige rijtjeswoningen in sommige straten. Dit zou dan volledig worden omringd doordat er bij de entree's van de straten ook een optopping plaats zal vinden. Hierdoor ontstaat er een intern 'hofje' die per straat ook een ander thema heeft.
Ik vond het heel goed dat het project focuste op verbeterslagen van visies en ideeën door het gehele traject van het project. Dit was een zeer goede oefening, want vaak ontstonden er negatieve instellingen bij het ‘opnieuw doen’, wat ook meestal aan het eind van het vak gebeurd. Zo had ik een goede doorontwikkeling en feedback richting tussenpresentatie. Wel was er veel werkdruk om z.s.m. 3 kaarten uit te werken voor nuttige beoordelingen.
Uiteindelijk heb ik meer grafische ontwikkelingen geleerd dan ruimtelijke inzichten, maar nog wel de juiste stappen gemaakt voor een goede ruimtelijke onderbouwing. Dit kwam ook voornamelijk omdat ik uitgebreid mijn gedachteproces had genoteerd en verbeeld door ontwikkelingen van thema’s en inpassingen.
Het grootste leerpunt was meerdere male inhoudelijke en grafische verbeterslagen maken vanaf de eerste weken van het project al. Bij de meeste andere vakken lag dit in de laatste weken, meestal als herkansing als het niet goed genoeg was. Verdere grafische leerpunten waren: het toepassen van verschillende hatches voor duidelijk en professioneel beeld van onderdelen; voorzichtig omgaan met kleurgebruik (alleen het belangrijkste onderdelen kleur geven en niet te donker maken). Ook werd er feedback gegeven om meer te focussen op de belangrijkste onderdelen, met andere woorden 'kill your darlings'. Tot slot werd er wederom de gedachtegang van de tekening en verhaal benadrukt. De tekening zegt wat wel en niet kan (verhaal -> tekening -> verbeterd verhaal).