top of page

Onderdeel afstudeeropgave

Locatiestudie Noordhoek

noordhoek_voorkeursvariant.JPG

De opgave:

​

De opgave vraagt naar de mogelijkheden om deze locatie meer ruimtelijke kwaliteit te geven en om de ruimte ook te gebruiken voor een woningbouwprogramma en een programma voor maatschappelijk vastgoed. Daarbij zijn er een aantal sub opgaven genoemd waarmee rekening gehouden moet worden tijdens de uitwerking.

 

NOORD_onderzoeksmethode_noordhoek-1

Onderzoeksopzet / onderzoeksaanpak locatiestudie Noordoek.

NOORD_conclusie_noordhoek_ruimtelijk-1

Conclusiekaart ruimtelijke analyses: groen/blauwstructuur, morfologie en verkeer/infrastructuur

NOORD_conclusie_noordhoek_literatuur-1

Conclusiekaart digitale analyses: historie, demografie, bestemmingsplan en omgevingsvisie.

NOORD_conclusie_randvoorwaarden-1

Conclusiekaart randvoorwaarden en wensen: sub-opgaven opdrachtgever, stedenbouwkundige studie, geluidszone, de dijk en programma van wensen maatschappelijke accomodaties.

NOORD_ruimtelijk_kader-1

Ruimtelijk kader. Gebaseerd op woning & maatschappelijk programma en randvoorwaarden & wensen.

NOORD_Sociaal_kader-1

Sociaal kader. Gebaseerd op woning & maatschappelijk programma en randvoorwaarden & wensen.

NOORD_voorvariant_historie-1

Voorvariant historie. Volledige inzet op historische aspecten. Gebaseerd op gegevens ruimtelijke en digitale analyses.

NOORD_voorvariant_morfologie-1

Voorvariant morfologie. Volledige inzet op morfologische gelijkheid met omgeving. Gebaseerd op gegevens ruimtelijke en digitale analyses.

NOORD_voorvariant_wonen-1

Voorvariant wonen. Volledige inzet op zo veel mogelijk woningen realiseren. Gebaseerd op gegevens ruimtelijke en digitale analyses.

NOORD_variant1_def-1

Noordhoek Variant 1: functioneel. Focus op het zo functioneel mogelijk inrichten van de ruimte met nadruk op slim ruimtegebruik.

NOORD_kostenbaten_1-1

Kosten baten tabel variant 1.

NOORD_Kavelpaspoort_1-1

Kavelpaspoort nr. 1 plattegrond.

NOORD_Kavelpaspoort_1_3D-1

Kavelpaspoort nr. 1 3D verbeelding met maten.

Ik begon deze locatiestudie met analyses op de locatie. Dit omvatte ruimtelijke analyses (gericht op onderdelen als: groen -en blauwstructuur; morfologie; verkeer en locatiebezoeken), digitale analyses (gericht op onderdelen als: Historie; demografie; bestemmingsplannen en de omgevingsvisie) en randvoorwaarden en wensen (van: gemeente; waterschap en maatschappelijke partijen). 

Vanuit de conclusie van de analyses heb ik vervolgens ontwikkelingskaders gemaakt. Dit omvatte een ruimtelijke kader (voor fysieke ruimtelijke elementen), een sociaal kader (voor abstracte sociale elementen) en themakaders. De themakaders vormde als het ware 'voor-varianten' die specifiek is gericht op 1 van de 5 thema's die als belangrijk zijn geacht voor de locatie.  

De verschillende voor-varianten met hun ruimtelijke elementen zijn beoordeeld tijdens een expertmeeting met collega's van de gemeente. Ook zijn er nieuwe inbrengen meegenomen, die samen een plan van eisen voor de locatie maakte. Deze eisen zijn vervolgens verwerkt in drie verschillende varianten (1. functioneel; 2. Historisch; 3. Behoudend). 

Tot slot werden deze varianten getoetst aan de belangen die het sterkst naar voren kwamen tijdens de expert meeting (Morfologie; geluidsbelasting; maatschappelijk; wonen en kosten/baten). Hieruit kwam variant 3 (Behoudend) naar voren als voorkeursvariant.

 

NOORD_titelblad.JPG

Eindproduct: 

Locatiestudie Papendrecht: Noordhoek adviesrapport

Bij deze opgave heb ik mijn kennis vanuit de opleiding toegepast. Er kwamen hierdoor niet zozeer leerpunten uit het ontwerpproces. Wel vond ik de zelf georganiseerde expertmeeting zeer interessant en leerzaam om toe te passen bij mijn opgave en zal dit zeker nog wel eens herhalen in mijn beginnersjaren op de werkvloer.

© 2020 by ALEX VAN PUTTEN. Proudly created with Wix.com

bottom of page