
Project
Oeververbinding Feyenoord City

Het College:
​
In dit college werden er opgaven van externe opdrachtgevers. Voor mijn groep werd er gevraagd naar scenario’s voor de oevers van Rotterdam aan de hand van de ontwikkelingen van Feyenoord City en Feijenoord XL. In deze opgave heb ik specifiek een scenario ontwikkeld voor een nieuwe oeververbinding tussen Feyenoord City en Rotterdam -Noord.
​Door de nieuwe ontwikkelingen van Feyenoord city is er een nieuwe visie nodig om de volle potentie van de oever van dit gebied in beeld te brengen. Hierbij worden andere ontwikkelingen als Feyenoord XL, Hart van Zuid ontwikkelingen en het NPRZ (Nationaal Programma Rotterdam Zuid) meegenomen. Op lang termijn wordt er rekening gehouden met kansen en dreigingen die ontstaan vanuit de groei van het toerisme en klimaatveranderingen. Het doel is naast een nieuwe visie creëren ook ontwerpmogelijkheden adviseren die we vanuit ons onderzoek onderbouwen.
![]() Analysekaart kwetsbare oevers. *Rapport weergave* | ![]() Analysekaart Illustrator. Themakaart infrastructuur. | ![]() Analysekaart Illustrator. Themakaart groen/blauw structuur. |
---|---|---|
![]() Analysekaart Illustrator. Themakaart functies. | ![]() Illustrator bestand. Ontwerp oeververbinding + doorsnede indicatoren. | ![]() DoorsnedeAA'. Brug over water. |
![]() DoorsnedenBB'. Zijaanzicht brug. | ![]() DoorsnedeCC'. Aansluiting van brug op Korte Stadionweg |
Het onderzoek bestaat uit analyses van de huidige situatie en de geplande ontwikkelingen, deze worden samengevat via een swot-analyse en uitgewerkt in een kaart. Daaruit worden de uitgangspunten onderbouwt voor de uiteindelijke visie. Tot slot worden de belangrijkste deelgebieden uitgewerkt tot een ontwerp, waar onze hoofdvraag bij aansluit: ‘Welk ruimtelijk ontwerp voor de oevers vormt een recreatief, ecologische en klimaat adaptieve kans die meerwaarde heeft voor de omliggende wijken?’

Groepsproduct: Rapport Oevervisie Rotterdam-Oost
Het werken in groepsverband kwam sterk terug tijdens dit vak en was ook wel de grootste ervaring. Hieruit zijn er een aantal feedbackpunten gegeven vanuit de groep.
Zo werd het voor het eerst duidelijk gemaakt hoe gemakkelijk een APA bronvermelding in Word zelf kan worden gemaakt. Ook moest ik goed opletten op de hoeveelheid detail die ik aan mijn ontwerpen op verschillende schaalniveaus heb toegevoegd.
Ook was dit jaar een start voor me om niet op alle feedback 'ja te knikken'. Zo kreeg bijvoorbeeld feedback op het goed doorlezen van eigen materiaal, maar dat in vergelijking met de andere groepsleden (die veel beter zijn in begrijpend lezen, zinsopbouw en spelling) was ook niet heel lastig te zien als zwaktepunt. Ik doe mijn best erop, maar de kwaliteit ervan zou voor alsnog nooit de standaarden van de rest halen.