top of page

Stedenbouwkundige verkenning

Olympiahal

olympiahal voorkeursvariant.JPG

De opgave:

​

De functie van de sporthal ‘Olypiahal’ in Wageningen wordt verplaatst naar een andere locatie in de stad. Hierdoor wordt er geen gebruik meer gemaakt van recreatieve activiteiten in het gebouw. Daarom heeft de gemeente van Wageningen besloten om de sporthal te slopen voor nieuwbouw gericht op woningen.

De gemeente heeft Quadrat benaderd voor het opleveren van een stedenbouwkundige verkenning. Deze verkenning moet richtlijnen geven voor de uitwerking van de locatie met meerdere scenario’s ter verbeelding die daarbinnen passen.

 

OLYMP morfologische analyse

Morfologische analyse op omgeving van Olympiahal (rode blokje).

OLYMP ruimtelijk raamwerk

Ruimtelijke raamwerk locatie.

OLYMP scenario A1

Scenario A (tevens voorkeursscenario). Sketchup overview noord-westelijke zijde.

OLYMP scenario A2

Scenario A. Sketchup close-ups nieuw ontwerp.

OLYMP scenario A CAD

Scenario A. Autocad bestand plattegrond ontwerp + parkeergarage/opslagruimte ondergronds.

OLYMP scenario B1

Scenario B. Sketchup overview noord-westelijke zijde.

OLYMP scenario B2

Scenario B. Sketchup close-ups nieuw ontwerp.

OLYMP scenario B CAD

Scenario B. Autocad bestand plattegrond ontwerp + parkeergarage/opslagruimte ondergronds.

OLYMP scenario C1

Scenario C. Sketchup overview noord-westelijke zijde.

OLYMP scenario C2

Scenario C. Sketchup close-ups nieuw ontwerp.

OLYMP scenario C CAD

Scenario C. Autocad bestand plattegrond ontwerp + parkeergarage/opslagruimte ondergronds.

Het project omvattende de stedenbouwkundige verkenning en bestaat uit drie delen. Het eerste deel is het onderzoek van de locatie en omgeving. Dit is verricht door locatiebezoek, historische en morfologische analyse. Het tweede deel is het opstellen van scenario’s. Deze zijn gepresenteerd aan de opdrachtgever en aangepast waar nodig. Het derde deel is het opstellen van een rapportage met een bijbehorend stedenbouwkundig envelop. Dit wordt gepresenteerd aan de CRK (Commissie Ruimtelijke Kwaliteit), wanneer dit is positief beoordeeld wordt een tenderproces gestart. In een tenderproces wordt het plan breed aangeboden aan verschillende ontwikkelaars. De bijdrage van Quadrat houdt dan voorlopig op tot er weer eventueel voor advies wordt gevraagd.

​

Mijn bijdrage in deze opgave was als ondersteunend ontwerper. Hierbij kreeg ik de taak om verschillende verbeeldingen te maken van het ontwerp, via autocad, illustrator en sketchup. Als stagiair heb ik geen inhoudelijke bijdrage geleverd aan het ontwerp, maar heb wel een sterk inzicht gekregen in het proces van een stedenbouwkundige verkenning.

 

Het grootste leerpunt in deze opgave was het kennis opdoen van het proces van een stedenbouwkundige verkenning. Naar mijn mening is een stedenbouwkundige verkenning de beste vorm van introductie aan stedenbouwkunde en is gemakkelijk te begrijpen met aanhakende opleidingen (zoals Ruimtelijke Ontwikkeling).

Ook was de vergadering met de wethouder een interessant leerpunt, het liet me zien hoe belangrijk het is om duidelijk het plan door de communiceren zodat de wethouder het goed kan voorleggen voor de raad. 

© 2020 by ALEX VAN PUTTEN. Proudly created with Wix.com

bottom of page