top of page

Afstudeerscriptie

Stakeholders plan in de Ruimtelijke ontwikkeling

voorblad_scriptie.JPG

De afstudeerscriptie:

​

De afstudeerscriptie is een wetenschappelijk opstel dat een verplicht onderdeel vormt van een academische opleiding. De scriptie een verhandeling over een bepaald onderwerp naar aanleiding van eigen onderzoek. De scriptie vormt het laatste onderdeel van de opleiding, waarnaar het voltooien de student afstudeert aan de hogeschool/universiteit en verkrijgt men de bij de betreffende opleiding behorende academische graad.

 

SCRIP_Onderzoeksmodel-1

Onderzoeksmodel Scriptie. Weergave van drie takken: ontwikkeling nieuwe methode (grootste tak), standaard methode en toepassing in praktijk

SCRIP_beleidscyclus projectfases-1

Weergave beleidscyclus bij projecten. Vergelijking tussen huidige Wro (Wet ruimtelijke ontwikkeling) beleidscyclus en toekomstige Omgevingswet Beleidscyclus.

SCRIP_vergelijkingstabel-1

Vergelijking tussen Wro (Wet ruimtelijke ontwikkeling) beleidscyclus en Omgevingswet Beleidscyclus. Afwegen en inzien van verschillen.

SCRIP_grafische vergelijking

Grafische vergelijking tussen resultaten Stakeholders spel (nieuwe methode) en de locatiestudie (standaard methode).

SCRIP_gebiedsbepaling methode-1

Gebiedsbepaling waarin het stakeholdersspel uitgevoerd kan worden waarbij er meer focus komt op de participatie van stakeholders dan op het behoud van ruimtelijke kwaliteit.

Onderzoeksopzet:

Gemeente Papendrecht wil zich meer inzetten op participatie van haar bewoners en gebruikers. De rol van de belanghebbende wordt steeds belangrijker bij ruimtelijke ontwikkelingen. Hierdoor is het onderzoek gericht op de vraag: Met wat voor methode kunnen de belanghebbenden invloed hebben op de uitwerking en een duidelijk beeld creëren van de wensen voor een ruimtelijke ontwikkeling. Uit deze vraag wordt een nieuwe methode ontwikkeld in de vorm van een rollenspel. Dit ‘spel’ kan gebruikt worden om intern meerinzicht te krijgen in de belangen van belanghebbenden of om de belanghebbenden meer begrip voor elkaar te laten hebben bij een ruimtelijke ontwikkeling. Het hoofddoel is om deze methode als hulpmiddel te laten functioneren waarmee stakeholders een concreet ruimtelijk plan kunnen neerzetten a.d.h.v. hun eigen wensen. Om te beoordelen hoe effectief deze methode is, wordt er voorafgaand een standaard analyse en uitwerking gemaakt voor de ontwikkellocatie. Dit speelt zich af op de ontwikkellocatie ‘Noordhoek’.

 

Theoretisch kader:

Als standaard methode gebruik ik een locatiestudie. Deze methode heeft dit een andere betekenis volgens huisvestingsbedrijf FAME. De verschillen tussen hun omschrijving en de vorm die wordt toegepast worden in het onderzoek aangekaart. Verder wordt er gekeken naar de inhoud van de standaardmethode, welke analyses en methodieken worden hierin toegepast en waarom zijn deze uitgekozen. Een gelijke inzichtsvraag wordt gesteld aan de alternatieve methode, meerdere methodieken gericht op teambuilding worden omschreven en bepaald welke hiervan het meest geschikt is om toe te passen in dit onderzoek. Ook wordt gekeken welke uitvoeringsvorm voor de methode het beste is. Tot slot wordt de toepassing in de praktijk behandeld. Hierbij wordt de wetgeving betreffend participatie in ruimtelijke ontwikkeling behandeld. Dit is om inzicht te krijgen in de richtlijnen en possitie die de nieuwe methode moet krijgen a.d.h.v. de wetgeving.

 

Stakeholders Rollenspel:

Vanuit de meest geschikte methode, de CONSENT-methode®, is een rollenspel ontwikkeld waarin de spelers alle en rol krijgen van een stakeholders. Als doel moeten ze als team ervoor zorgen dat er geen bezwaar is aan de uitvoering van de ontwikkellocatie a.d.h.v. van het vooraf opgestelde plan van eisen. Dit wordt gedaan om deze eisen, vanuit de belangen van de stakeholders, verder uit te werken met voorstellen. Deze voorstellen kunnen tussenwegen of zelfs volledig aanpassingen vormen (indien nodig geacht). Zo zorgen de spelers ervoor dat er zo min mogelijk tot geen conflict ontstaat met de belangen.

 

Locatiestudie:

In dit hoofdstuk voer ik de locatiestudie uit om een eindbeeld te creëren voor een nieuwe invulling voor de locatie Noordhoek. Een variantenstudie wordt hierbij opgesteld aan de hand van de input van ruimtelijke analyses, digitale analyses, de wensen en eisen van directe stakeholders en input van interne medewerkers via een expertmeeting. Dit resulteert in een eindontwerp met een kosten baten tabel en kavelpaspoorten.

 

Conclusie en aanbeveling:

In de conclusie wordt de alternatieve methode, het stakeholders rollenspel, vergeleken met de standaardmethode, de locatiestudie, om te beoordelen of de alternatieve methode effectief kan worden toegepast bij een ruimtelijke ontwikkeling. Uit het spel zijn resultaten gekomen. Toch moet er worden gekeken naar verdere ontwikkeling van deze nieuwe methode.

 

voorblad_scriptie.JPG

Afstudeerscriptie: 

Stakeholders plan in ruimtelijke ontwikkeling

De start van mijn afstudeerstage tot de goedkeuring van mijn afstudeerscriptie duurde vanwege herkansingen en vertragingen wel 1 heel jaar. Eerst zag ik dit als een groot nadeel en bewijs dat ik onvoldoende presteer op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling. Later besefte ik me echter dat dit eigenlijk niet zo erg is, elk nadeel heeft zijn voordeel en met vertragingen en herkansingen komen meer feedbackmomenten en tips die ik mee kan nemen. 

© 2020 by ALEX VAN PUTTEN. Proudly created with Wix.com

bottom of page