
Training
Stedenbouwkundig ontwerp Stadspark

Het College:
​
Bij deze "training" (eigenlijk meer een project) werd er opgaven gegeven gericht op stedenbouwkundige typologieën met als eindopdracht een stedenbouwkundige ontwikkeling van locatie stadspark (destijds nog onbebouwd).
Deze eindopdracht werd voorbereid door in groepen verschillende stedenbouwkundige typologieën te analyseren. Hierbij werden verschillende analyse methoden gebruikt die rangeren van lengte analyses tot maquette bouw.
![]() Lijnanalyse over een breedte van 2 km. Gericht op bebouwing, netwerk (wegen), dichtheid (FAR) en typologie. | ![]() Typologische analyse op stedelijke laagbouw met als referentie herkingenbuurt (Pendrecht). De compositie bestaat mogelijke woningen op ontwikkellocatie, plattegrond, doorsnede, uitleg typologie en 3D weergave in een maquette. | ![]() Typologische analyse op stedelijke midden/hoogbouw met als referentie Justus van Effenblok (Spangen). De compositie bestaat mogelijke woningen op ontwikkellocatie, plattegrond, doorsnede, uitleg typologie en 3D weergave in een maquette. |
---|---|---|
![]() Doorsnede op ontwikkellocatie parkstad. | ![]() Ontwerp toren met dimensies en inrichting. | ![]() Aanzichten torenontwerp. |
Ook dit project had veel overeenkomsten met vakken vanuit mijn opleiding. Toch bood het genoeg nieuwe ervaringen door kennis te maken met nieuwe stedelijke typologieën en analyse methoden.
De basiskennis vanuit de opleiding bleek al voldoende te zijn voor de meeste opgaven. Toch was het nog wel lastig om de redenering achter de keuzes van detail in de typologie in te schatten. De voornaamste vraag was wanneer pas je wat toe (welke analyse en welke typologie)? Zelf was ik niet al te tevreden over mijn individuele maquettes, maar dit kwam omdat er veel werk in de opgave gestoken moest worden waardoor er minder tijd over was voor maquette bouw. Uiteindelijk was er bij de eindopdracht goede toepassing van typologieën gebruikt met goed uitgelegd belang bij de keuzes. De invulling van de openbare ruimte was meer last-minute, wederom vanwege beperkte tijd.
​

Groepsproduct: Rapport Stedelijke Typologien
Het grootste leerpunt bij dit vak was het toepassen van typologische analyses en deze vervolgens uit te werken op een plangebied. Hierbij lag de focus meer op de analyse uit de beginfase uit te werken in de eindopdracht.
Verder nog een extra feedback punt op het doorlezen van het eindrapport, waar dit keer een grote fout in zat.