top of page

Ontwerp

Verhoogd kantoorpand

BIM_1.png

Het College:

​​

In dit college wordt kennis gemaakt met het werken met gebouwmodellen voor bouwkundige toepassingen (Building Information Modeling).

BIM, Building Information Modeling, is een digitaal model van een geplande constructie, waarin objecten met informatie is gekoppeld. BIM zorgt dat deze informatie van meerdere bronnen kan worden toegepast, van de gevel wanden tot aan de water –en elektriciteitsleidingen. Hierdoor kunnen meerdere partijen, ongeacht hun moedertaal, dit model begrijpen en aanpassen waar nodig is om uiteindelijk een plan te krijgen waarin zich minimaal tot aan geen faalkosten en bouwfouten in bevinden.

Het ontwerp wordt uitgetekend in Revit en gerendeerd op solibri gezet zodat het ook voor andere partijen beschikbaar is.

 

Revit kaart

Revit bestand verhoogd kantoorpand. Totaal kaart

Revit 3D

Revit bestand 3D weergave.

Revit rendered

Gerendeerde afbeelding eindresultaat. Bruikbaar in Solibri.

Ik heb dit keuzevak gekozen omdat ik de omschrijving ervan mij interesseerde. Mijn eerste indruk was kennis opdoen om niet alleen verbaal de samenwerking aan te gaan met andere partijen, maar ook via digitale programma's. De uitvoering met Revit was meer technischer aangelegd dan ik eerst had verwacht, maar ik ben blij dat ik deze ervaring met het programma heb meegekregen. Dit soort technische inzichten krijg ik niet op mijn opleiding zelf, maar kunnen zeker wel toegepast worden. Dit versterkt mijn kwaliteit als ruimtelijk ontwikkelaar. 

BIM.jpg

Meer informatie en eigen gedachten over BIM

Hoewel ik weinig aanleg had voor de technische kant van ruimtelijke ontwikkeling vind ik mijzelf nu wel meer terug in dit deel van het vakgebied. Met mijn toekomstige baan bij een meer technisch dan stedenbouwkundig bedrijf, dien ik mezelf toch was technischer in te zetten. Hoewel mijn ervaring met dit vak meer ligt bij het de mogelijkheden die BIM kan geven dan het technisch ontwerpen. Toch merk ik dan de basis hiervan wel wat inzicht geeft in de (technische) haalbaarheid van ruimtelijke plannen. Denk aan ruimte voor leidingen en gebruik van het wegennetwerk.

 

© 2020 by ALEX VAN PUTTEN. Proudly created with Wix.com

bottom of page